Vianoce bez ťažkostí z prejedenia
Čo sa oplatí mať v domácej lekárničke a v kuchynskej špajze, aby sme si rýchlo a účinne poradili s problémami, ktoré môže spôsobiť vianočné hodovanie?

Udržať si mieru v jedení je pre väčšinu z nás pravdepodobne najťažšie cez vianočné sviatky
Takmer všetci máme pocit, že na Vianoce sa jednoducho musíme poriadne napchať. A aj tí, čo sa celý deň pôstili, si večer doprajú. Naprieč Slovenskom ale sviatočné stoly neprehýba práve diétny jedálniček.
Kapusta je síce skvelá a zdravá potravina, no kapustnica s údeným, klobásou či smotanou už taká úžasná nie je. Rovnako zemiaky sú vcelku fajn, no ak sa kúpu v majonéze, nedá sa povedať, že by nám ich výživári odporúčali. A ryba? Výborný zdroj omega kyselín, ale ak ju vypražíme, opäť sa o jej prospešnosti dá diskutovať…
Myslime na problémy radšej vopred
Aby nás teda sviatky pokoja a mieru, ako sa im kedysi hovorilo, nezaskočili nepokojným a nedôstojným bublaním v žalúdku alebo aj čímsi horším, je dobré sa vopred trošku pripraviť. Lekárne i potraviny sú našťastie aj počas lockdownu otvorené, preto si môžeme spraviť malú a rozumnú zásobu prípravkov a korení, ktoré dokážu pomôcť pri prejedení a následných ťažkostiach.
Ako na pálenie záhy?
Ľudovým receptom, ktorý mnohým zaberá, je napiť sa studeného mlieka. Vyznávači byliniek zase nedajú dopustiť na čaj pripravený z feniklových a anízových semienok, škorice a kardamómu – treba zmiešať za čajovú lyžičku rozdrvených feniklových a rovnako za čajovú lyžičku rozdrvených anízových semienok, pol lyžičky kardamómu a pol lyžičky škorice, prelejeme 3 dcl vriacej vody a necháme 10 minút lúhovať.
Precedíme, vypijeme a dúfame, že nám bude lepšie. Pije sa 2-krát denne. Preventívne si môžeme odložiť časť kyslej vody z kapusty na kapustnicu – pri pálení záhy pomôže 3-krát denne zhltnúť za polievkovú lyžicu tejto „zelovej“ vody, ako by povedali na Záhorí.
Z lekárne si na záhu môžeme do domácej lekárničky preventívne pripraviť nejaké voľnopredajné antacidum, čiže liek neutralizujúci žalúdočný obsah, prípadne liek znižujúci produkciu kyseliny v žalúdku, čiže inhibítor protónovej pumpy.
Žalúdočné problémy spôsobuje prejedenie sa alebo prekombinovanie rôznych jedál
Môže to spôsobiť aj to, že nás rozbolí žalúdok a dobroty sa možno budú pýtať von. Preventívne, čiže pred vianočným hodovaním, môžeme užiť liek s tráviacimi enzýmami, ktorý by mal pomôcť žalúdku zvládnuť aj prípadné prejedenie sa.
Ak sa však podráždený žalúdok ozve, liečivo na neho pôsobí zázvor – a nie je to len babská rada, odporúčajú ho aj mnohí lekári. Asi za polievkovú lyžicu nastrúhaného zázvoru zalejeme 6 dcl horúcej vody a lúhujeme 5 minút. Citrón a med v tomto prípade radšej do čaju nepridávame. Dobrý je aj čas z už spomínaného anízu a feniklu, no pre žalúdok pridáme aj za lyžičku rasce. Opäť zaliať 3 dcl horúcej vody a lúhovať 10 minút.
Vianočnú nálož dobrôt nemusia najlepšie znášať ani naše črevá
Ak sa jej budú chcieť urýchlene zbaviť, oplatí sa mať poruke živočíšne uhlie či liek s loperamidom, ktorý zastavuje hnačku. Tí, čo si v lete nasušili čučoriedky, ich teraz môžu zužitkovať na protihnačkový čaj – 2 čajové lyžice sušených čučoriedok zalejeme na hodinu pol litrom studenej vody. Potom všetko 15 minút povaríme, precedíme a popíjame.
Pomerne účinný čaj si môžeme pripraviť aj z ovsených vločiek – polievkovú lyžicu rozdrvených vločiek zalejeme 3 dcl horúcej vody a 20 minút lúhujeme. Potom precedíme a popíjame.
Pri prejedení sa môže vyskytnúť aj opačný problém. Aby sme črevá rozhýbali je najlepšie rozhýbať aj celé telo a vybrať sa na prechádzku. Z lekárne môžeme mať doma pripravenú rozpustnú vlákninu na pitie, prípadne glycerínový čapík. Pomôcť pri zápche dokáže aj na vlákninu bohaté ovocie a zelenina, ktoré sme možno pri rezňoch a spol. trochu zanedbali.
Krásne sviatky!
Aby sme cez sviatky príliš nemuseli riešiť zažívacie ťažkosti, máme teda pár možností. Tou najjednoduchšou je jesť s mierou. Tak či tak sa ale oplatí doplniť lekárničku o prípravky na trávenie, proti hnačke aj proti zápche. No a na bylinky ako fenikel, aníz, rasca a, samozrejme, na starý dobrý zázvor, si určite tiež vyhraďte v kuchyni miestečko.
Tweet |