Blog, Procare    22.12.2020

Vianoce bez ťažkostí z prejedenia

Čo sa oplatí mať v domácej lekárničke a v kuchynskej špajze, aby sme si rýchlo a účinne poradili s problémami, ktoré môže spôsobiť vianočné hodovanie?

 

Udržať si mieru v jedení je pre väčšinu z nás pravdepodobne najťažšie cez vianočné sviatky

Takmer všetci máme pocit, že na Vianoce sa jednoducho musíme poriadne napchať. A aj tí, čo sa celý deň pôstili, si večer doprajú. Naprieč Slovenskom ale sviatočné stoly neprehýba práve diétny jedálniček.

Kapusta je síce skvelá a zdravá potravina, no kapustnica s údeným, klobásou či smotanou už taká úžasná nie je. Rovnako zemiaky sú vcelku fajn, no ak sa kúpu v majonéze, nedá sa povedať, že by nám ich výživári odporúčali. A ryba? Výborný zdroj omega kyselín, ale ak ju vypražíme, opäť sa o jej prospešnosti dá diskutovať…

Myslime na problémy radšej vopred

Aby nás teda sviatky pokoja a mieru, ako sa im kedysi hovorilo, nezaskočili nepokojným a nedôstojným bublaním v žalúdku alebo aj čímsi horším, je dobré sa vopred trošku pripraviť. Lekárne i potraviny sú našťastie aj počas lockdownu otvorené, preto si môžeme spraviť malú a rozumnú zásobu prípravkov a korení, ktoré dokážu pomôcť pri prejedení a následných ťažkostiach.

Ako na pálenie záhy?

Ľudovým receptom, ktorý mnohým zaberá, je napiť sa studeného mlieka. Vyznávači byliniek zase nedajú dopustiť na čaj pripravený z feniklových a anízových semienok, škorice a kardamómu – treba zmiešať za čajovú lyžičku rozdrvených feniklových a rovnako za čajovú lyžičku rozdrvených anízových semienok, pol lyžičky kardamómu a pol lyžičky škorice, prelejeme 3 dcl vriacej vody a necháme 10 minút lúhovať.

Precedíme, vypijeme a dúfame, že nám bude lepšie. Pije sa 2-krát denne. Preventívne si môžeme odložiť časť kyslej vody z kapusty na kapustnicu – pri pálení záhy pomôže 3-krát denne zhltnúť za polievkovú lyžicu tejto „zelovej“ vody, ako  by povedali na Záhorí.

Z lekárne si na záhu môžeme do domácej lekárničky preventívne pripraviť nejaké voľnopredajné antacidum, čiže liek neutralizujúci žalúdočný obsah, prípadne liek znižujúci produkciu kyseliny v žalúdku, čiže inhibítor protónovej pumpy.

Žalúdočné problémy spôsobuje prejedenie sa alebo prekombinovanie rôznych jedál

Môže to spôsobiť aj to, že nás rozbolí žalúdok a dobroty sa možno budú pýtať von. Preventívne, čiže pred vianočným hodovaním, môžeme užiť liek s tráviacimi enzýmami, ktorý by mal pomôcť žalúdku zvládnuť aj prípadné prejedenie sa.

Ak sa však podráždený žalúdok ozve, liečivo na neho pôsobí zázvor – a nie je to len babská rada, odporúčajú ho aj mnohí lekári. Asi za polievkovú lyžicu nastrúhaného zázvoru zalejeme 6 dcl horúcej vody a lúhujeme 5 minút. Citrón a med v tomto prípade radšej do čaju nepridávame. Dobrý je aj čas z už spomínaného anízu a feniklu, no pre žalúdok pridáme aj za lyžičku rasce. Opäť zaliať 3 dcl horúcej vody a lúhovať 10 minút.

Vianočnú nálož dobrôt nemusia najlepšie znášať ani naše črevá

Ak sa jej budú chcieť urýchlene zbaviť, oplatí sa mať poruke živočíšne uhlie či liek s loperamidom, ktorý zastavuje hnačku. Tí, čo si v lete nasušili čučoriedky, ich teraz môžu zužitkovať na protihnačkový čaj – 2 čajové lyžice sušených čučoriedok zalejeme na hodinu pol litrom studenej vody. Potom všetko 15 minút povaríme, precedíme a popíjame.

Pomerne účinný čaj si môžeme pripraviť aj z ovsených vločiek – polievkovú lyžicu rozdrvených vločiek zalejeme 3 dcl horúcej vody a 20 minút lúhujeme. Potom precedíme a popíjame.

Pri prejedení sa môže vyskytnúť aj opačný problém. Aby sme črevá rozhýbali je najlepšie rozhýbať aj celé telo a vybrať sa na prechádzku. Z lekárne môžeme mať doma pripravenú rozpustnú vlákninu na pitie, prípadne glycerínový čapík. Pomôcť pri zápche dokáže aj na vlákninu bohaté ovocie a zelenina, ktoré sme možno pri rezňoch a spol. trochu zanedbali.

Krásne sviatky!

Aby sme cez sviatky príliš nemuseli riešiť zažívacie ťažkosti, máme teda pár možností. Tou najjednoduchšou je jesť s mierou. Tak či tak sa ale oplatí doplniť lekárničku o prípravky na trávenie, proti hnačke aj proti zápche. No a na bylinky ako fenikel, aníz, rasca a, samozrejme, na starý dobrý zázvor, si určite tiež vyhraďte v kuchyni miestečko.

 



Ďalšie príspevky, ktoré by Vás mohli zaujímať

Blog 20.07.2021

Rakovinu môžete aj zdediť

Všetky nádorové ochorenia sú geneticky podmienené, to znamená, že pri ich vzniku je rozhodujúca genetická zmena bunky. Ale pomerne malá časť onkologických ochorení je dedične podmienená, čiže genetická porucha sa priamo dedí.

Blog 01.07.2021

Sestra Ľubka pracuje v rimavskosobotskej nemocnici presne 50 rokov!

Ľuba Husáriková nastúpila na pozíciu sestry do nemocnice v Rimavskej Sobote 1. júla 1971. Odvtedy uplynulo presne 50 rokov, no ona vraví, že to ubehlo. Keď ešte ako osemročná ležala hospitalizovaná v nemocnici, zbadala milú a peknú sestru v krásnej modrej uniforme. Zostala ňou taká očarená, že už vtedy si povedala, že sa stane zdravotnou sestrou. A sľub, ktorý dala sama sebe, aj o pár rokov dodržala. A drží už polstoročie. Viac sa dozviete v rozhovore.

Blog 24.06.2021

Aký vplyv mala pandémia na deti?

Obdobie pandémie bolo hektické nielen pre zdravotníkov, ale aj pre rodičov a deti. Ako ju deti prežívali? O svojich skúsenostiach sa podelila pediatrička MUDr. Eva Mocová, PhD. z polikliniky ProCare Medissimo.

Odoberajte novinky e-mailom

 

PROCARE TeleCare

Možnosti riešenia vašich zdravotných komplikácií doma a v zahraničí

 

Teraz 25% zľava

VIAC INFO